Region Stockholms politiska mittenkoalition kommer att, med stöd av Vänsterpartiet, lägga ner vårdvalet för specialiserad rehabilitering vid utmattningssyndrom och långvarig smärta, rapporterar Sveriges Radio P4 Stockholm.

Anledningen är bland annat de höga kostnaderna på 300 miljoner kronor om året. Talla Alkurdi (S), hälso- och sjukvårdsregionråd, lyfter fram även andra anledningar.

– Patienter som borde fått vård på sin vårdcentral har fått vård inom detta vårdval. Man har också sett, från flera delar, att det har saknats evidens i hur vården bedrivs, säger Talla Alkurdi till radion.

För patienterna innebär förändringen att fler får vård på sin vårdcentral, enligt Talla Alkurdi.

–  Vi förstärker upp forskning och utveckling inom vårdområdet, i och med att vi startar upp centrala utredningsenheter för delar av den vården.

Planen är att två tredjedelar av patienterna ska behandlas inom primärvården och en tredjedel inom psykiatri och sjukhus.

Beslut om att avskaffa detta vårdval fattas på hälso- och sjukvårdsnämndens möte den 21 februari. Enligt förslaget ska arbetet med avvecklingen vara färdigt under år 2025.