Partierna har nu nått en överenskommelse inför den kommande valkongressen i mars, meddelar partierna i ett pressmeddelande. Därmed bekräftas det maktskifte som signalerades i mitten av januari, när ombudsfördelningen visade att S+V+MP hade fler mandat än den gamla Alliansen bestående av M+C+L+KD.

– Det är bra för SKR att vi tillsammans kan bilda en majoritetsledning. Kommuner och regioner i Sverige står inför stora utmaningar framåt. Vi behöver ta oss an dessa utmaningar i bred politisk enighet, säger Anders Henriksson, gruppledare för Socialdemokraterna i SKR, i pressmeddelandet.

Han nominerades till ordförandeposten i mitten av januari. Då sa han att det var för tidigt att säga vilka samarbetspartier han ville se, bara att dörren var stängd till Sverigedemokraterna och sjukvårdspartierna. Men nu har alltså C anslutit sig till S, MP och V.

SKR:s valkongress hålls den 21 mars. Till denna väljer politiker i region- och kommunfullmäktige ombud. I SKR:s kongress sitter 451 ombud. Det är kongressförsamlingen som sedan väljer styrelse, vilken leder arbetet mellan kongresserna som hålls vart fjärde år efter valen.

I dag är Peter Danielsson (M) styrelsens ordförande med Carola Gunnarsson (C) som vice ordförande och Anders Henriksson som andre vice ordförande. Peter Danielsson efterträdde Anders Knape som avgick i somras.

Läs även:
SKR kan få en ny politisk ledning 
Socialdemokraterna framåt i 16 regioner – nya S-styren möjliga 
Så styrs regionerna – framgångar för S och historiskt maktskifte med SD

Fastställd ombudsfördelning

De 451 ombuden fördelas enligt följande:
Socialdemokraterna: 156
Moderaterna: 106
Sverigedemokraterna: 64
Vänsterpartiet: 36
Centerpartiet: 31
Kristdemokraterna: 29
Liberalerna: 17
Miljöpartiet: 11
Sjukvårdspartierna: 1