Elias Wahlberg lutar sig över Daniel Futsum, som ligger nedsövd på en brits. Bara näsan sticker fram ur operationsdukarna. Patienten har sned nässkiljevägg och en stor näsmussla på ena sidan, vilket har orsakat långvariga besvär med nästäppa. Nu ska näsmusslan trimmas ner med sax. Därefter ska slemhinnan lossas från nässkiljeväggen innan skiljeväggen kan rätas upp. Eftersom ingreppet sker genom näsborrarna är det trångt och svårt att komma åt.

– Det såg mycket smidigare ut när du gjorde det, säger Elias Wahlberg sammanbitet till överläkare Michael Ryott, som står intill.

– Av någon märklig anledning hjälper det att ha gjort det här några gånger förut, skojar Michael Ryott.

Elias Wahlberg, ÖNH-specialist i Region Gävleborg. Foto: Marc Femenia

Under två dagar befinner sig Elias Wahlberg och hans kollega Mattias Isberg i Stockholm för att öva upp sina färdigheter inom nässkiljeväggsoperationer, så kallad septumplastik. Båda är relativt nyblivna specialister inom öron-näsa-hals (ÖNH) i Region Gävleborg, där köerna till den här typen av operationer har vuxit sig långa under pandemin. 

– Nästäppa är ju benignt, så när man har begränsad operationskapacitet är det de här patienterna som får vänta. Men i folks självskattade lidande kommer näs-täppa otroligt högt, säger Johan Berséus. 

Operationsköerna har haft bieffekten att Elias Wahlberg och Mattias Isberg har fått mindre erfarenhet av ingreppen än de skulle önska. Därför var båda snabba att nappa när de fick erbjudande om att skicka sina patienter till Stockholm – och själva följa med och operera. 

Efter att ha rivit av tre operationer på morgonen går de igenom dagens lärdomar över tallrikar med fläskytterfilé och grönsaksbiffar i personalmatsalen. Efter lunch väntar ytterligare två operationer.

– Det är en stor fördel att få göra så många operationer på så kort tid. Med tio operationer på två dagar hoppas jag bli både snabbare och säkrare. Septumplastik är också en operation där det finns många vägar till Rom, så det är väldigt intressant att se hur andra läkare gör, säger Mattias Isberg.

Mattias Isberg, ÖNH-specialist i Region Gävleborg. Foto: Marc Femenia

Johan Berséus var den som kläckte idén att erbjuda andra regioner att skicka såväl patienter som ST-läkare och nyblivna specialister till Sophiahemmet. 

– Vårdköer är ett systemproblem och inte bara något som berör patienten. Om ST-läkare inte får den träning de behöver utarmas på sikt kompetensen, och det blir ännu svårare att beta av köerna. Då går allt i baklås, säger han.

Han konstaterar också att många patienter som väntat länge på operation dyker upp hos Sophiahemmet och andra privata vårdgivare förr eller senare i alla fall. Skillnaden nu är att de kommer i klump i stället för en och en – och att deras läkare följer med.  

– I grunden är konceptet ganska enkelt: vi försöker göra någonting bra av det som skulle hända i alla fall. Så nu samlar vi de här utomlänspatienterna och låter deras ST-läkare göra samma typ av ingrepp flera gånger under en eller två dagar under handledning. Det här intensiva upplägget gör att man kommer väldigt långt i sin träning rent kirurgiskt, säger Johan Berséus.  

Redan ett par månader efter det att tanken började slå rot klev de första patienterna in genom Sophiahemmets portar för en gemensam operationsinsats. Hösten 2021 var Region Norrbotten först ut. Sedan dess har det blivit fyra operationsomgångar tillsammans. Vissa dagar har man koncentrerat sig på just septumplastik, medan fokus andra dagar har legat på bihålekirurgi, att operera utstående öron eller att laga trumhinnor. När Läkartidningen är på plats är det dock premiär för Region Gävleborgs del. Peter Stammler, vårdenhetschef för ÖNH-sjukdomar i Gävleborg, tycker att erbjudandet var för intressant för att tacka nej.

Johan Berséus, överläkare och foniatri- och ÖNH-specialist, Sophiahemmet. Foto: Marc Femenia

– Våra ST-läkare och nyfärdiga specialister har i princip inte fått någon chans alls att göra det här ingreppet, vi har inte haft några sådana operationer de senaste åren att tala om. Det är också stor skillnad i vad de hinner lära sig med fem operationer per dag. Själva har vi andra flödestider och klarar tre eller ibland bara två på en dag.

Dessutom var priset tilltalande.

– Det är helt enkelt billigare för oss att skicka i väg de här patienterna än att operera dem själva. Det beror lite på hur man räknar, men en septumplastik ligger någonstans runt 20 000 kronor för oss, medan det kostar drygt 12 000 kronor för en operation på Sophiahemmet. 

Michael Ryott, över­läkare och ÖNH-specialist, Sophia­hemmet.

Peter Stammler upplever dock att flera Stockholmskliniker är väldigt offensiva i sin marknadsföring och gärna »suger åt sig« patienter från andra regioner.

– Jag tror att de har en överkapacitet och gärna vill bidra mer, men jag vet inte om det även finns en annan, mer outtalad agenda. Vi har ju egentligen Uppsala och Örebro som närmaste instans att vända oss till. Nu känns det lite grann som att vi »bypassar« dem, och det är ju inte bra för samarbetet. Man kan fundera på hur framtiden kommer att se ut; kommer det att finnas plats för alla? Kanske vill de här klinikerna visa framfötterna. 

Han betonar också att man helst hade velat behålla operationerna i Gävleborg.

– Vi vill upprätthålla kompetensen hos alla som är inblandade i operationerna, och där finns ju andra personalkategorier än läkare. Det här samarbetet är en fördel för läkarna som är med, men inte för resten av vårdpersonalen. 

Åsa Ek Edström, överläkare, studierektor och ÖNH-specialist i Region Norrbotten, tycker att samarbetet har fungerat bra. Både läkare och patienter har blivit väl mottagna på Sophiahemmet, säger hon.

Åsa Ek Edström, överläkare, ÖNH-specialist i Region Norrbotten. Foto: Privat

– Patienter som har fått vänta länge har äntligen fått sina operationer utförda, och läkare har fått möjlighet till operativ träning under handledning. Men det är inte förstahandsalternativet. Det bästa för både patienten och utbildningen är ju när vi opererar på plats i Norrbotten.

Även om samarbetet har varit en bra möjlighet för vissa grupper tycker hon att det är problematiskt att de sjukaste patienterna inte får samma chans.

– Fall som är för komplexa och kräver slutenvård eller kringresurser har inte möjlighet att opereras genom de här insatserna, utan det här samarbetet förutsätter att det ska vara dagkirurgi.

Den omständliga resan har också avskräckt många patienter. Två tredjedelar av de tillfrågade norrbottningarna har föredragit att stå kvar på väntelistan.

– Du kan inte flyga postoperativt, så det blir en lång resa, säger hon.

För Region Norrbotten har operationerna i Stockholm även inneburit merkostnader. Såvida patienten inte kan bo hos någon vän eller släkting behöver regionen bekosta både resa och två hotellnätter för två personer, eftersom man som nyopererad behöver ha någon hos sig första natten. 

– Rent ekonomiskt har vi inget att vinna på detta.

Planeringen inför resan slukar också en del tid – »resurser som annars hade kunnat läggas direkt på vård på hemmaplan«, säger Åsa Ek Edström.

– Men samarbetet har varit ett bra komplement till vår egen vård, och det är väldigt positivt att vi kan samverka, utbyta erfarenheter och hjälpas åt inom Vårdsverige.

Om det blir fler gemensamma operationsinsatser med olika regioner återstår att se. Hittills har Region Skåne visat intresse.

– Samarbetet är helt och hållet behovsstyrt och upp till regionerna, säger Johan Berséus. 

Vad tjänar då Sophiahemmet på att operera tillsammans med regionernas läkare? Intäkterna skiljer sig inte åt från andra operationer, säger Johan Berséus.

– Vi fakturerar via Region Stockholm, så allting är enligt Vårdval Stockholms prislista.

Den stora vinningen ligger på ett annat plan, menar han. Han tycker själv att han har blivit en bättre läkare av att få frågor från mindre erfarna läkare. 

– Det fina med utbildning är att man plötsligt måste ifrågasätta och fundera över det man gör. Man fastnar inte i rutin. Om någon gör ett visst moment lite annorlunda än en själv måste man tänka till om det är ett bättre eller sämre sätt.

I operationssal nummer 2 på Sophiahemmet har Elias Wahlberg precis sytt sista stygnet i Daniel Futsums näsa. Michael Ryott gungar lite i takt till Tina Turners »What’s love got to do with it«, som skvalar från radion. 

– Du har gjort alla steg som du skulle och du har lyckats med det, eller hur? Slutresultatet blev jättefint, en femma i betyg! säger han.

Annars är det lätt att vara lite för försiktig i början, menar Michael Ryott. Det gäller att lära sig att mindre missar inte är någon fara – det får blöda, det får till och med knaka till ordentligt i näsan. Elias Wahlberg är också nöjd med sin insats. Med en erfaren läkare vid sin sida fastnar man inte vid operationens olika delmoment, och operationstiden blir också kortare, säger han.

– När man själv har nått en gräns där man börjar känna sig obekväm står det någon bakom en och peppar en att fortsätta.

 

Så går operationssamarbetet till

Hemregionen sköter all kontakt med patienterna såväl inför som efter resan till Sophiahemmet. Inför resan deltar också regionens ST-läkare eller nya specialister i ett videomöte med Sophiahemmet där man bestämmer upplägg utifrån erfarenhetsnivå. Väl på plats i Stockholm genomförs operationerna under handledning av Sophiahemmets specialister. Vanligen sker fem operationer per dag under två dagar innan läkarna reser hem igen. Patienternas uppföljning sker i hemregionen.