Barbro Westerholm. Foto: Liberalerna

Efter en tids sjukdom har Barbro Westerholm avlidit. Det meddelar bland andra Liberalerna och organisationen SPF Seniorerna på tisdagen.

– Vi är många som känner stor saknad, samtidigt som vi minns Barbro med värme och stolthet, säger Johan Pehrson, Liberalernas partiledare, i ett pressmeddelande.

Barbro Westerholm föddes 1933 i Stockholm. Hon tog läkarexamen vid Karolinska institutet 1959 och disputerade 1964. Hon blev generaldirektör för Socialstyrelsen 1979, myndighetens första kvinnliga sådana. Hon var bland annat drivande i att ta bort sjukdomsstämpeln från homosexuella genom att se till att homosexualitet inte längre skulle klassas som en psykisk sjukdom.

Hon blev också en förespråkare för HBTQI-personers rättigheter när hon valdes in i riksdagen 1988. En fråga hon engagerade sig i var partnerskapslagen som drevs igenom 1995.

Hon lämnade riksdagen 1998 för att året därpå bli ordförande i Sveriges pensionärsförbund, SPF. Men hon kom tillbaka 2006 och har bland att engagerat sig stort för seniorers rättigheter genom att bekämpa åldersdiskriminering.

– Barbros heroiska kamp för människors frihet och lika värde lämnar bestående avtryck i Liberalerna och det svenska samhället. Det har sagts om Barbro att sällan har så många så mycket att tacka en människa för – jag kan bara instämma, säger Johan Pehrson.

Det blev totalt 27 år i riksdagen tills hon klev av inför valet 2022 för att bli sakkunnig i SPF. Då var hon riksdagens äldsta ledamot.

– Tomrummet efter Barbro kommer aldrig att fyllas. Hon var inte bara en politisk urkraft i svensk debatt under många, många år utan även en förebild för mig och många andra, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson, i ett pressmeddelande.

2021 kom hennes memoarbok »Om att aldrig ge upp« ut.

Lyssna:
Läkartidningens podd med Barbro Westerholm

Läs:
Barbro Westerholm slutar i riksdagen för att hinna förändra