I slutet av februari nådde Region Dalarna och Läkarförbundet en uppgörelse gällande framtiden för den biträdande smittskyddsläkaren Gustav Backlund. Han får behålla jobbet och ska i slutet av augusti återigen vara aktiv i rollen som biträdande smittskyddsläkare, men fram till dess har han en sorts prövotid där han fortsätter sin anställning som ST-läkare på laboratoriemedicin.

Uppgörelsen kom efter förhandlingar i nästan sex veckors tid. Bakgrunden är att Gustav Backlund dömdes för olaga intrång efter att ha deltagit i en aktion med miljörörelsen Extinction Rebellion. Regionledningen uppmanade honom då att lämna sin tjänst med motiveringen att förtroendet för honom var förbrukat. Men Gustav Backlund kopplade in facket, vilket så småningom ledde till uppgörelsen.

Men Dalarnas läkarförening övervägde ändå att driva ett skadeståndskrav mot Region Dalarna på grund av hur ärendet har hanterats. Föreningen ansåg att arbetsgivaren inte fullföljt sin förhandlingsskyldighet enligt MBL och kollektivavtal.

Och på tisdagen fattade också Dalarnas läkarförening formellt beslutet att driva ett skadeståndsärende.

– Alla var eniga om att vi vill markera för arbetsgivaren att den inte fullgjort sin förhandlingsskyldighet, säger föreningens företrädare Daniel Svedin till Dagens Medicin.

Föreningen framhåller bland annat att Gustav Backlund kallats till möte utan vetskap vad det handlade om och utan att erbjudas facklig representation. Man anser att arbetsgivaren använt härskartekniker och inte velat presentera förhandlingsunderlag. Dalarnas läkarförening planerar lämna en förhandlingsframställan senare i veckan med ett skadeståndskrav mellan 20 000 och 50 000 kronor.

Läs även:
Gustav Backlund får behålla tjänsten – men facket överväger rättsprocess
Region Dalarnas vändning: Ogiltigt avtal bakom Backlunds anställning
Smittskyddsläkaren får ursäkt – miljöaktivister kräver uppbackning
Dömd smittskyddsläkare vägrar avgå: »En principfråga«