Ljungby lasarett. Foto: Region Kronoberg

I dag har Centrallasarettet i Växjö och Ljungby lasarett samma ledning. Men det skulle kunna komma att ändras. Socialdemokraterna, som sitter i opposition i regionen, föreslår separata sjukhusledningar för de båda orterna. Och stöd finns även bland de styrande partierna.

– Jag tror ingen kan vara nöjd med tanke på hur många medarbetare som upplever att man inte har ett tillräckligt närvarande och lyssnande ledarskap, säger den socialdemokratiske regionpolitikern Magnus Carlberg till Sveriges Radio P4 Kronoberg,

Förslaget kom efter ett personalmöte i Ljungby i måndags. Det mötet uppkom i sig efter att en chef sagt att Iva kan behöva stängas under åtta veckor i sommar, vilket skapat upprörda känslor bland personalen. På mötet krävde personalen svar.

Sjukvårdsdirektören Roger O Nilsson framhöll att uppgifterna från chefen var olyckliga. Enligt honom är inga beslut tagna.

Det hela har ställt förtroendet för sjukhusledningen på sin spets. Kommunalråd ur båda politiska läger i Ljungby, Markaryd och Älmhult är överens om att Ljungby lasarett bör ha en egen ledning. Och kanske smittar det av sig på regionpolitiken.

Anna Zelvin, regionråd för Kristdemokraterna som är ett av de styrande borgerliga partierna, är inne på samma spår som Socialdemokraterna om skilda styren för de båda sjukhusen. Hon påpekar också att man inte bör flytta en chef från Växjö till Ljungby.

– Det behöver vara en som har starkt förtroende i dag i Ljungby, eller möjligtvis någon som är helt utifrån regionen, säger hon till P4 Kronoberg.