För ett par veckor sedan hölls ett personalmöte på Ljungby lasarett efter rykten om att intensivvårdsavdelningen skulle behöva stängas under en period i sommar för att man inte klarade av att lösa bemanningen. Personalen blev upprörd och krävde svar, svar som då inte fanns i så stor utsträckning. Sjukvårdsdirektören Roger O Nilsson framhöll att uppgifterna var olyckliga eftersom inga beslut tagits.

Kanske var det turbulensen och den relativt intensiva mediebevakningen som ledde till att regionen kallat till presskonferens på onsdagen med en rad beslutsfattare. Där fanns sjukhuschef, tre verksamhetschefer, två politiker och hälso- och sjukvårdsdirektören.

Och beskedet som gavs var enligt tidigare rykten: att länets intensivvårdsplatser centraliseras till Växjö under sommarperioden, i praktiken att de två intensivvårdsplatserna i Ljungby stängs under åtta veckor. Det bedöms vara den bästa lösningen för att säkra en patientsäker intensivvård i länet.

Värdarna för presskonferensen var dock noga med att lyfta fram vad som inte tas bort i sommar. Pre- och postoperativ vård blir kvar, liksom mobila intensivvårdsgruppen, stabilisering och övrig akutverksamhet.

Anna Zelvin (KD), förste vice ordförande i regionstyrelsen, intygade att stängningen i sommar inte är någon »början till slutet« för Ljungby som akutsjukhus.

– Det är en bred överenskommelse mellan samtliga partier att vi ska ha två akutsjukhus (i regionen), sa hon vid pressträffen.