Karolinska universitetssjukhuset hamnar på plats 6 i tidningen Newsweeks rankning för 2023. Det är två placeringar bättre än i fjol.

Platserna före Karolinska universitetssjukhuset är idel nordamerikanska. Etta på listan är amerikanska Mayo Clinic i Rochester. Det följs av Cleveland Clinic, Massachusetts General Hospital, The Johns Hopkins Hospital, och på femte plats kanadensiska Toronto General.

Nästa svenska sjukhus på listan är Sahlgrenska universitetssjukhuset på plats 84, ett rejält lyft från plats 131 i fjol. Sahlgrenska följs i hasorna av Akademiska sjukhuset på plats 85 i år. För Uppsalasjukhuset är det dock ett tapp från 2022 års placering som 51:a.

Skånes universitetssjukhus i Lund kommer på plats 159, Linköpings universitetssjukhus på 176, och Norrlands universitetssjukhus på 194. Lund fanns inte med på listan i fjol, och Linköping och Umeå fanns förra året i den osorterade gruppen med placeringar 151–250.

Newsweeks rankning täcker 28 länder. Som underlag använder tidningen bland annat en enkät till medicinskt verksamma yrkespersoner i olika länder, patientenkäter, och data från sjukhusen.

Läs även:
KI behåller topp 50-plats i världsrankning