– Vi ser allvarligt på trenden. Dels är det väldigt unga som tar läkemedel för att skada sig själva, men vi ser också att ökningen är väldigt skarp, säger Luisa Becedas, verksamhetschef på Giftinformationscentralen till Sveriges Radio Ekot.

Statistik från Giftinformationscentralen. Klicka för förstoring. Foto: Skärmdump.

Antalet samtal som rör medveten överdosering har ökat bland såväl unga som vuxna – och kvinnor och tjejer sticker ut, enligt ett pressmeddelande från Läkemedelsverket. Samtalen som rör vuxna kvinnor och gäller missbruk eller berusningssyfte har ökat med 56 procent sedan 2021. För självdestruktiva handlingar märks en ökning med 21 procent under samma tidsintervall, visar Giftinformationscentralens årsrapport för 2022.

Det totala antalet frågor till Giftinformationscentralen som gällde ungdomar mellan 10 och 19 år var nära 13 000 förra året. Av dessa handlade drygt 50 procent om intag i självdestruktivt syfte och hela 87 procent av samtalen gällde flickor eller unga kvinnor. Oftast rörde det sig om överdosering av läkemedel. De senaste åren har Giftinformationscentralen sett en stor ökning av just antalet frågor om självdestruktiva handlingar hos flickor och unga kvinnor, även i det yngre åldersspannet (10–14 år). Ökningen är dock som kraftigast bland äldre tonårstjejer, med över 4 000 samtal förra året.

Luisa Becedas uppmanar till att förvara all medicin svåråtkomligt, gärna inlåst.

– Sedan finns det också större förpackningar av paracetamol och dessa bör vården vara mycket restriktiv med att förskriva, säger hon i pressmeddelandet.