Anne Thelander, länsverksamhetschef för barn- och ungdomsmedicin i Region Västernorrland, beskriver de senaste två–tre veckornas bemanningssituation som extrem, enligt radion. Åtta av nio barnläkartjänster är visserligen tillsatta men sjukskrivningar och tjänstledigheter gör att Örnsköldsviks sjukhus tvingas till prioriteringar som gör att väntetiderna till mottagningsverksamheten kan bli lidande.

Svårigheten att hitta bemanningsläkare gör också att sjukhusets förlossning kan tvingas stänga i sommar. Anne Thelander kallar situationen för »oroande« och uppger att hälso- och sjukvårdsdirektören har gett henne uppdraget att ha barnläkare på plats för att kunna hålla förlossningen öppen.

– I dagsläget kan vi inte säga att vi klarar det i sommar. För även om de som är sjukskrivna kommer tillbaka så är det ju semesterperioder också. Och vi har inte fått in stafetter hela sommaren. Vi jobbar på många fronter för att kunna lösa det men vi kommer att behöva ta ett beslut om några veckor om hur sommaren ska se ut, säger hon till Sveriges Radio P4 Västernorrland.