Spermaprover från män i fertilitetsutredningar användes för inseminationer som ledde till att fem barn föddes – utan att männen gett sitt godkännande. Arkivbild: Gorm Kallestad/NTB/TT

När de som vuxna efterforskade sina biologiska fäder visade de sig vara män som aldrig donerat sperma. Däremot hade båda två genomgått fertilitetsbehandling på kliniken i Halmstad – och i samband med detta lämnat spermaprov.

Uppdrag granskning har nu, med hjälp av DNA-släktforskning, kunnat visa att minst fem män som lämnat prover till kliniken blivit pappor utan sin vetskap, och utan att ha sagt ja till donation. I programmet reagerar flera av dem med chock.

– Jag hade aldrig ställt upp som donator, eftersom jag tyckte att det var så viktigt att kunna vara pappa, säger Bengt, far till en tidigare okänd dotter i 30-årsåldern, till SVT.

Enligt Uppdrag granskning är det en och samma läkare, nu avliden, som tillsynes systematiskt har tagit spermier från ovetande män. Enligt sjukhuset föddes 35 donatorbarn mellan 1985 och 1996, då läkaren var verksam där.

Man kan inte svara på om spermier använts bakom ryggen på ovetande män vid fler än de fem bekräftade fallen.

– Det är klart att det är tråkigt att veta att det blev fel, säger Christian Lidén (C), ordförande i driftnämnden Hallands sjukhus, till SVT.

Han säger vidare att sjukhuset inte har möjlighet att utreda saken, men att sjukhuset kommer att lämna ut tillgänglig information till donatorbarn som hör av sig.

Inseminationslagen gör gällande att ansvarig läkare ska journalföra spermadonatorer, och att uppgifterna ska sparas i minst 70 år. Men enligt SVT har donatorbarnen i de granskade fallen fått fel uppgifter från sjukhuset, eller inga uppgifter alls.