Studio 3 i Radiohuset i Stockholm är nedsläckt och ur högtalarna strömmar ett intro till den nya ljuddramasatsningen »Nya Karolinska 2017« som släpps imorgon.

Skådespelaren Marika Lagercrantz ger röst åt den pensionerade landstingspolitikern och folkpartisten Boel som blir patient på det sjukhus hon själv varit med om att stöpa om:

»I stället för att patienterna skulle slussas runt till olika specialister på olika kliniker skulle specialisterna komma till patienten. Och det lät ju bra – åtminstone när det amerikanska konsultbolaget pitchade idén«, hörs hon säga.

Som patient med bukspottkörtelcancer får Boel höra att hon behöver opereras inom tio dagar, och hos både Boel och onkologen Jonas växer frustrationen i takt med att tiden går. I dramat hörs även managementkonsulterna bakom den nya, kritiserade omorganisationen.

Jörgen Hjerdt. Foto: Daniel Stigefelt/Sveriges Radio

– För mig var det viktigt att den här serien inte är en partsinlaga utan att man låter alla sidor ge sina bästa argument. Jag tyckte att det var särskilt intressant att se det ur det liberala perspektivet. Vad var egentligen den liberala idén? Vad var det man ville göra med sjukhuset? Vad tycker de själva gick fel? säger manusförfattaren Jörgen Hjerdt.

Han har gjort gedigen research inför manusarbetet. Förutom konsulter har han pratat med läkare, journalisterna som granskat bygget och politiker från olika sidor av den politiska skalan – allt som allt runt femtio personer. Ett första dilemma var att bestämma vilken period i den över tjugo år lång processen som man skulle fokusera på.

– Till slut valde vi att zooma in på 2017 när huset var färdigbyggt och verksamhetsmodellen satt i bruk. Det var också vid den här tidpunkten som det på riktigt påverkade patienterna i kö, säger han.

Även om researchen varit grundlig har han med flit valt att frångå verkligheten på några punkter.

– Fler personer är involverade i en sådan här cancerprocess än vad vi har med i serien. Egentligen skulle vi inte bara ha en onkolog utan även kirurger och laboratoriepersonal men det skulle bli för rörigt i ett ljuddrama, så vi har fått slå ihop det.

Elisabet Lidbrink. Foto: Ingrid Helander.

Elisabet Lidbrink, överläkare och onkolog, har arbetat på Nya Karolinska under den turbulenta tid som gestaltas. Under arbetet med dramaserien har hon fungerat som bollplank. I dag är första gången hon får höra slutresultatet.

– Förutom att doktorn Jonas är onkolog och inte kirurg är det helt okej faktamässigt, säger hon.

Hon hoppas att serien innebär en påminnelse om vilka fel som har begåtts.

– Det är så viktigt att inte glömma och att inte göra om samma sak igen. Hur kunde det bli så här? Hur kunde man ta in de här Bostonkonsulterna? De har kostat en miljard! Och så har vi inte råd att betala undersköterskorna tillräckligt för att de ska stanna, säger Elisabet Lidbrink.

Skådespelaren Marika Lagercrantz kallar ämnet »brännande aktuellt«.

– Det är en sådan skandal som har skett och det fortsätter att ske. Man lyssnar inte på professionen och bygger ett nytt sjukhus utan att läkare, undersköterskor och alla andra själva får tala om vad de behöver. Och man använder dessutom en amerikansk förlaga, där sjukvårdssystemet är ett helt annat än vårt. Vi behöver vara väldigt vaksamma när man talar om nya system eller nya organisationer när det inte kommer från de som jobbar på sjukhus, säger hon.

Nya Karolinska Solna, NKS

Bygget av Nya Karolinska Solna, NKS, genom så kallad offentlig-privat samverkan, OPS, har fått kritik då det ansetts ha medfört en onödigt hög kostnad. Även anlitandet av konsultföretaget Boston Consulting Group, BCG, har kritiserats, bland annat för höga kostnader.