Margret J Einarsdottir (t v) och Ragnhildur Bergthorsdottir. Foto: Sara Holfve

Margret J Einarsdottir och Ragnhildur Bergthorsdottir fick ta emot blommor och diplom för sin ABC-artikel om Addisons sjukdom. De två andra författarna Per Dahlqvist och Sophie Bensing var dock inte på plats.

Per Svensson (t v) och Jan Östergren. Foto: Madeleine Ramberg-Sundström

Per Svensson tog emot pris i kategorin »kommentar« för artikeln »Studie avfärdar fördelar med blodtryckssänkande till natten« som han skrev tillsammans med Mattias Brunström. Per Svensson intervjuades på scenen av Läkartidningens avgående medicinska huvudredaktör Jan Östergren.

Karin Lodin. Foto: Sara Holfve

Karin Lodin prisades för sin kulturartikel »Den osannolika historien om en medicinsk upptäckt« – om upptäckten av rapamycin under en expedition till Påskön på 1960-talet.

Johan Bengtsson (t v) Hugo Lagercrantz (mitten) och Josef Milerad (t h). Foto: Sara Holfve

Johan Bengtsson skrev årets bästa debattartikel »Språket – ett av vårdens många verktyg«. Här tillsammans med Hugo Lagercrantz, som var nominerad i kategorin »kultur« med en artikel om hur hjärnan bildas och utvecklas, samt Josef Milerad, tidigare medicinsk chefredaktör för Läkartidningen och i år också nominerad som skribent i kategorin »översikt«.

Staffan Svensson (t v) och Mikael Tiger. Foto: Sara Holfve

Staffan Svensson vann i kategorin »original/fallbeskrivning« med en artikel om missbruk av lustgas. Här tillsammans med Läkartidningens tillträdande medicinska redaktör Mikael Tiger. Artikeln »Omfattande inhalationsbruk av lustgas gav ryggmärgsskada« skrev Staffan Svensson tillsammans med Allan Karbassi och Magnus Johnsson.

Läs mer här om vilka som vann årets bästa artikel i Läkartidningen 2022.