En patient som diagnostiserats med PMDS år 2017, uppmanades i januari i år av sin vårdcentral att genom en egenremiss söka till Västra Götalandsregionens gynekologimottagning i Skene. Till Aftonbladet säger hon att mottagningens besked var att hon eventuellt skulle få en tid, men att hon till dess kunde vända sig till Instagram-konton som fokuserar på fertilitetsförståelse, holistisk och kinesisk medicin.

Till tidningen säger patienten att hon inte har problem med själva kontona, men att hon är besviken över bemötandet och att hon vill ha hjälp av vården när hon söker dit, inte av internet.

Erica Cedervret, verksamhetschef för kvinna/barn vid Södra Älvsborgs sjukhus, säger till tidningen att hon förstår delar av kritiken. Hon påtalar att mottagningen inte kan garantera vård till alla som söker via egenremiss, men att mottagningen också brustit i sina rutiner när de rekommenderade patienten att söka information i sociala medier.

– Vi ska arbeta utifrån den beprövade vetenskap vi har inom vårt område. Vi ska inte hänvisa till Instagram-konton, säger hon till Aftonbladet.

– Jag kan inte säga annat än att det var fel. Vi uppmärksammade den här händelsen förra veckan och har pratat med personalen. Det ska inte hända igen.