Dagen efter sin sjuårsdag föll en pojke från en gunga på skolgården och bröt armen vid axeln. Bara minuter innan pojken skulle rullas in till operation fick hans mamma ett dokument i handen. Genom att skriva under lovade hon att stå för alla kostnader. Då hade hennes son redan väntat i tjugo timmar utan att ha fått äta. Han var hungrig och mamman var gråtfärdig, har hon berättat för Sveriges Radio P4 Uppland. Hon skrev på. Efter operationen skickades notan på drygt 170 000 kronor direkt till sonen. Anledningen är, enligt lokalradion, att familjen var mellan två uppehållstillstånd. Trots att föräldrarna hade arbete, betalade skatt och sonen var inskriven i den kommunala skolan anser regionen att familjen var tillfälliga besökare och att pojken därför inte hade rätt till kostnadsfri vård.

Medierapporteringen har dock väckt reaktioner. Lisa Skiöld på Barnombudet i Uppsala län, som driver fallet, är kritisk.

– De är skyddslösa skulle man kunna säga, från att man har sökt uppehållstillstånd till att man ansökt om folkbokföring har barnen ingen rätt till kostnadsfri akutsjukvård. Det har i princip alla andra barn som befinner sig långvarigt i Sverige, det vill säga även de som har fått avslag på asylansökan och är papperslösa, säger hon i en radiointervju.

Men regionen vill inte efterskänka skulden.

– Om man ska ge undantag för individer måste man i så fall titta på frågan ur regionens perspektiv. Vad innebär det här? För så fort man gör undantag för en individ måste man också titta på när man gör undantag för andra individer, har Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande i sjukhusstyrelsen, tidigare sagt.

Inför onsdagens sammanträde i regionstyrelsen har nu Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet lagt fram ett förslag på att se över frågan. Man vill bland annat att det ska utredas i vilka situationer som barn har rätt till akutsjukvård och i vilka de inte har det, samt hur vanligt förekommande den här typen av fall är. Beslut kommer att fattas vid nästa sammanträde.