Det var i januari som Diskrimineringsombudsmannen, DO, begärde 50 000 kronor i diskrimineringsersättning till flickan. Bakgrunden var att flickan, 14 år vid tillfället, sökte sig till en vårdcentral då hon behövde ett läkarintyg för körkortstillstånd för moped. I samband med det beordrade läkaren ett övervakat urinprov för att kontrollera förekomsten av narkotika, vilket innebar att en sjuksköterska kontrollerade att flickan inte skulle fuska med urinprovet.

Det finns inga krav på prov. Och i det här fallet har det inte funnits någon misstanke om missbruk, riskbeteende eller kriminalitet. DO gjorde därför bedömningen att provet ordinerats utifrån hennes diagnos utan en individuell bedömning i hennes fall.

Vårdcentralen i fråga har nu medgett diskriminering och gått med på att betala ersättning till flickan, meddelar DO.

Läs även:
DO begär ersättning till ADHD-patient efter övervakat urinprov