Inhyrd personal pekas ut som en stor anledning till att Region Blekinge kostar 350 miljoner kronor mer per år än jämförbara regioner. Det säger regionledningen i en film som beskriver den ekonomiska verkligheten för alla anställda, vilket Sveriges Radio P4 Blekinge var först att berätta om.

– Vi producerar i stort sett samma vård som andra regioner fast till ett högre pris, säger ekonomidirektör Monica Magnusson i videon.

Vän av ordning kan fråga sig vilka regioner som är »jämförbara«. Det svarar regionstyrelsens ordförande Christina Mattisson (S) på i ett sms till SVT Blekinge: Region Kalmar län.

I år riskerar Region Blekinge att gå totalt 415 miljoner kronor minus, som Sydöstran tidigare har rapporterat. En stor del, 267 miljoner, är dock pensionskostnader som budgeten tillåter regionen att gå back. Kvar blir 148 miljoner kronor.

Och nu i år ska regionen som en följd av den bistra ekonomin spara 150 miljoner kronor, något alla förvaltningar ska bidra till.

Regiondirektör Peter Lilja säger till SVT att det gäller att ha ett »kontrollerat beroende« av hyrpersonal. Regionen måste arbeta för att bli bättre och mer attraktiv när det kommer till lön, anställningsvillkor och arbetstryck. Vad det kan innebära för lönefrågan vill han inte gå närmare in på, annat än att det blir löneökningar.

Kostnaderna i Region Blekinges budget för 2023 var drygt 7,1 miljarder kronor och budgeterat underskott omkring 200 miljoner kronor.