I en intervju med Sveriges Radios Ekot varnar Sam Polesie, docent och specialistläkare i hud- och könssjukvård vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, för appar som riskerar att ge felaktiga »besked« om hudförändringar utifrån bilder som användaren tar.
– I dag är de här apparna inte kvalitetssäkrade och CE-märkta. De är inte utvecklade som konsekvens av kliniska studier, utan de är utvecklade ganska skyndsamt och prematurt, skulle jag säga, och det gör mig som hudläkare orolig, säger Sam Polesie.
Läkemedelsverket uppmanade tidigare i år till vaksamhet kring hälsoappar med stor variation kvalitetsmässigt. För användarna finns också en problematik att förstå apparnas funktion där en del appar bedöms ha ett medicinskt syfte för att diagnostisera, behandla och mildra sjukdom, och därmed räknas som medicintekniska produkter. Läkemedelsverket är tillsynsmyndighet för medicintekniska produkter som måste ha CE-märkning.
– Vi ser ju att det här är ett problem och därför har vi hälsoappar som ett fokusområde på Läkemedelsverket under 2023. Vi kommer att ha ett antal tillsynsaktiviteter med början den närmaste tiden, säger Sandra Sjöåker, utredare på Läkemedelsverket, till Ekot.
Sam Polesie ser en risk för att AI-utveckling inom vården får dåligt rykte:
– Jag är ju själv AI-forskare och ser väldigt positivt på en utveckling där vi hudläkare får fler verktyg för att spetsa vår diagnos och beslutsförmåga. Men det är lösningar som riktar sig direkt till hälso- och sjukvårdspersonalen.