Robert Holmqvist, valberedningens förslag till ny ordförande i Sylf. Foto: Gabriel Liljevall

Den 5–6 maj är det dags för Sylf:s fullmäktigemöte. Då är det också dags för ordinarie val av ordförande i föreningen.

Nuvarande ordförande Shadi Ghorbani tillsattes genom ett fyllnadsval förra året, efter att Madeleine Liljegren beslutat att avgå ett år i förtid. Nu föreslår alltså valberedningen Robert Holmqvist, ST-läkare i psykiatri i Stockholm, som ny ordförande.

Robert Holmqvist valdes till ledamot i Sylf:s styrelse 2021 och sedan 2022 är han föreningens förste vice ordförande. Under 2019 till 2022 var han ordförande i Sylf Sörmland. Han sitter även med i Läkarförbundets förhandlingsdelegation.

– Det känns jättebra. Jag känner att jag är redo att ta den här rollen, säger Robert Holmqvist, som till vardags är ST-läkare vid Psykiatri Nordväst i Stockholm.

Han vill jobba mycket med att utveckla organisationen.

– Jag tycker att det finns utvecklingspotential. Jag tycker att samarbetet och kontakten mellan den centrala organisationen och lokalavdelningarna skulle kunna förbättras så att vi kan arbeta mer åt samma håll framåt. För att vi ska kunna jobba effektivt tror jag att vi behöver stärka upp vår organisation.

Framöver är två frågor extra viktiga för Sylf, enligt Robert Holmqvist.

– Under året har vi en avtalsförhandling som är väldigt viktig. Underläkarnas löner och villkor måste prioriteras. Frågan om BT är självklart också väldigt viktig.

Samtidigt vill han rikta fokus mer mot ST-läkare, som är Sylf:s största medlemsgrupp.

– Jag tycker att vi lite grann har tappat fokus på dem, säger Robert Holmqvist.

»Med sitt kloka ledarskap, organisatoriska förmåga och djupa förståelse för Sylf:s hjärtefrågor tror valberedningen att Robert är en utomordentligt bra representant för Sveriges underläkare. Robert känner sig redo att axla rollen som Sylf:s ansikte utåt och valberedningen tror att han kommer göra det med bravur«, skriver valberedningen.

Som ny förste vice ordförande föreslås Björn Gunnarsson, ST-läkare i akutsjukvård på Helsingborgs lasarett. Sedan 2022 sitter han som ledamot i Sylf:s styrelse.

Läs också:
Hon föreslås som ny Sylf-ordförande