Stängningen är planerad till 8,5 dygn, från påskaftonens kväll till måndag morgon 17 april.

– Mellan fem och åtta barn var beräknade att födas på förlossningen i Örnsköldsvik under den perioden. De kommer nu att tas om hand i Sundsvall i stället, säger Helena Dalin, Region Västernorrlands verksamhetschef kvinnosjukvård, i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet pekar Region Västernorrland på att bemanningsläget varit hårt ansträngt under en längre tid på barnkliniken med sjukskrivningar, och tjänstledigheter. Dessutom har det blivit allt svårare att få in hyrpersonal. Patientsäkerhetsskäl kräver därför stängning när sjukhuset inte kan garantera tillgång till barnläkare dygnet runt.

– Vi räknar med att ha en bättre situation om en dryg vecka då vi har hyrpersonal som kan komma in. Då kan vi hålla barnavdelningen öppen och även fylla jourlinjerna så att förlossningen kan vara öppen som vanligt, säger Anne Thelander, som är verksamhetschef för barn- och ungdomsmedicin.

Läs också:
Läkarbrist kan tvinga förlossningen i Örnsköldsvik till sommarstängt