I ett brev till sjukhusdirektören Björn Järbur skriver nio läkare på akuten på Näl i Trollhättan om en »helt ohållbar arbetssituation«, rapporterar Ttela. Enligt brevskrivarna har det skett flera gånger bara den senaste veckan att patienter har fått vänta över ett dygn på vårdplats. Patienter har också avlidit på akuten i väntan på vårdplats de senaste veckorna.

Daniel Vestberg, överläkare på akutmottagningen och en av brevskrivarna, säger att patienterna skulle ha dött oavsett om de fått plats på en avdelning eller inte.

– Men både för patienten och de anhöriga hade det varit värdigare att ta avsked på en avdelning än på en stökig, högljudd akutmottagning. Det låter, tjuter och springs hela tiden där. Avslutet för dem hade kunnat bli bättre, säger han till tidningen.

Björn Järbur säger att han ser allvarligt på situationen och att sjukhuset har ett större patientinflöde än vad det är dimensionerat för. Den viktigaste frågan att lösa är att få hem utskrivningsklara patienter fortare.

– Tidigare i veckan hade vi 60 utskrivningsklara patienter som väntade, säger han.