– Vi ska inte ha inhyrda medarbetare på sikt, men att sätta ett akut stopp med väldigt kort varsel skapar väldigt stora problem, säger Charlotte Broberg, moderat gruppledare i Region Stockholms hälso- och sjukvårdsnämnd, till Sveriges Radio P4 Södertälje.

Hon pekar på att sjukhus tvingats ringa upp patienter i sent skede med besked om uppskjutna operationer i brist på hyrpersonal. Moderaterna hävdar att man »räckt ut en hand« till styrande Socialdemokraterna om att hitta en lösning. Robert Johansson, socialdemokratiskt personalregionråd, säger att dörren hålls öppen för samtal med andra partier. Han uttrycker också förståelse för den frustration som finns över uteblivna operationer.

–Vi har sagt att det här kan bli en tuff period som vi måste gå igenom för att gör vi inte det här nu så kommer det att bli värre och dyrare längre fram, säger Robert Johansson till radion.

Region Stockholm hade kostnader för hyrpersonal för närmare 1,2 miljarder kronor under 2022. För 2023 gäller att minska inhyrningen av sjuksköterskor till operationsverksamheter med 75 procent, vilket motsvarar en årskostnad på omkring 100 miljoner kronor. Anslagen till Region Stockholms hälso- och sjukvårdsnämnd var i 2023 års budget omkring 61 miljarder kronor.