– Tidigare beräkningar har endast utgått från utskrivna patienter, vilket har lett till att individer med väldigt långa vårdtider som fortfarande är kvar i vården inte räknats med. Det är klart att tiderna blir kortare om man inte räknar med dem som förblir inskrivna allra längst, och jag är glad att vi nu kommer närmare en mer sanningsenlig bild, säger Thomas Masterman, överläkare i rättspsykiatri vid Rättsmedicinalverket tillika docent och adjungerad lektor vid Karolinska institutet, som leder forskargruppen som gjort studien, i ett pressmeddelande.

I studien, som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Frontiers in Psychiatry, har medarbetare vid Rättsmedicinalverkets rättspsykiatriska avdelning tittat på vårdtiden för personer som dömdes till rättspsykiatrisk vård mellan åren 2009 och 2019. Resultatet visar, enligt pressmeddelandet, att de hade en genomsnittlig vårdtid, i såväl sluten- som öppenvård, på ungefär 7 år och 6 månader. Tidigare beräkningar har landat i 5 år och 9 månader.

Forskargruppen vid Rättsmedicinalverket ska nu gå vidare och jämföra vårdtiden inom rättspsykiatrin med fängelsestraff för motsvarande brottslighet, samt hur dessa två grupper skiljer sig avseende återfall i brott.