Sjukhusledningen för NU-sjukvården har beslutat att starta ett primärvårdsteam på akutmottagningen på Norra Älvsborgs länssjukhus, Näl. Sjuksköterskor och läkare med vana från primärvården ska anställas i det nya teamet vid akutmottagningen med uppdrag att ta emot patienter som söker vård för enklare åkommor. Näl tar emot omkring 200 patienter per dygn på akutmottagningen i Trollhättan och bedömer att upp till 15 procent istället kunde få sin vård i primärvården.

– Patienter med enklare åkommor får många gånger sitta i våra väntrum i flera timmar i väntan på att få bli undersökta, för att sedan få reda på att de har kommit fel och att de ska åka till närmsta vårdcentral eller jourcentral i stället. Självklart blir de besvikna över beskedet, säger Bengt Asplén, verksamhetschef på akutmottagningen vid Näl, i ett pressmeddelande.

– Vi letar ständigt efter förbättringsmöjligheter som kan leda till bättre vård och kortare väntetider för patienterna, och det tror vi att denna satsning kommer ge, fortsätter han.

Planeringen bygger på att de nya teamen ska vara igång i början av juni.