– Många vårdcentraler har svårt att logga in i journalsystemet. Det är ett stort bekymmer och något vi djupt beklagar, säger Ulrika Pahlm, chefläkare på förvaltningen Digitalisering IT och MT, i ett pressmeddelande.

Det handlar om ett system vid namn VDI som ger privata aktörer tillgång till PMO. Systemet började få problem måndag morgon, och Region Skåne meddelar att felsökning pågår »med högsta prioritet«.

– Vi har inte tillgång till någon journal, inga läkemedel, vad patienten har haft för prover, eller historik överhuvudtaget, säger distriktsläkaren Sara Kvist i Helsingborg till Sveriges Radio P4 Malmöhus, och tillägger att allt arbete tar längre tid.

Regionen uppger att alla vårdgivare inte har drabbats i samma omfattning. Det är också fler som kommit in i systemet under tisdagen än som gjorde det under måndagen. På regionens webbplats för vårdgivare uppges att »de flesta« nu ska komma in i systemet, men att det är segt.

Uppdatering på onsdagen: Problemen ska vara avhjälpta från onsdagsmorgonen. Regionen skriver också på sin webbplats att orsakerna till störningen ska utredas så att liknande händelser inte inträffar i framtiden.