Bara dagar efter att AT-läkare för andra gången i år nekades plats på eAT-provet på grund av platsbrist annonserar regeringen att AT-nämndens kansli vid Karolinska institutet, KI, ska få ökade medel för att möjliggöra att fler ska kunna skriva provet.

– Regeringen beslutar nu att skjuta till 700 000 kronor till AT-provet. Det som är nu är mycket illa och ett resursslöseri utan dess like, att vi investerar i människors läkarutbildning och sedan kan de inte få en legitimation, säger Mats Persson (L), utbildningsminister.

Enligt Mats Persson har regeringen följt frågan länge och har även fått rapporter om läget.

– När vi får de rapporterna så agerar vi. Läkaryrket är ett av de viktigaste yrkena vi har i samhället och då är det väldigt angeläget för regeringen att täppa till de hål som finns.

Kan du garantera att ingen AT-läkare kommer att bli utan plats framöver?

– Det är vår ambition. Det här handlar om en jättestor satsning, den motsvarar 200 platser fler jämfört med tidigare, en ökning med 15 procent. Det här är vad KI har begärt och vi bedömer att det här ska innebära att det inte blir några köer.

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) kommenterar satsningen i ett pressmeddelande:

– Kompetensförsörjningen är vårdens stora utmaning och det är viktigt att förhindra flaskhalsar där sådana finns. Det här tillskottet ger fler möjlighet att skriva provet och ger därmed fler möjlighet att få sin läkarlegitimation.

Läs också:
Läkare nekas skriva eAT-prov – tolv står utan plats till nästa provomgång
»Regeringens tillskott till eAT-prov räcker inte på långa vägar«