Redan efter februari månad hade Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg gått back 200 miljoner kronor mot budget. En månad senare har underskottet tickat upp till 329 miljoner kronor, rapporterar Sveriges Radio P4 Göteborg som har gått igenom den senaste månadsrapporten. Precis som tidigare är det personal- och pensionskostnader samt inflationen som ligger bakom minussiffrorna.

– Jag är rädd för att det här kommer innebära ganska stora besparingar och nedskärningar, säger Cecilia Dalman Eek (S), ordförande för Sahlgrenska universitetssjukhuset till radiokanalen.

Om inte den negativa trenden bryts väntar ett underskott på 1,4 miljarder innan årets slut. Cecilia Dalman Eek och vice ordföranden Johan Fält (M) är övertygade om att de inte kan lösa situationen på egen hand. De kommer därför att vända sig till regionstyrelsen för att be om hjälp, säger Johan Fält.

Nu behöver också verksamheterna på Sahlgrenska föreslå besparingar. Läkartidningen har tidigare rapporterat om att bland annat två psykiatriska mottagningar kan komma att stängas. Cecilia Dalman Eek är bekymrad över konsekvenserna av sparkraven.

– Just nu är det väldigt tufft att vara ordförande, men det är väldigt mycket tuffare för patienterna och för personalen.

Läs också:
Psykiatriska mottagningar kan stängas efter Sahlgrenskas sparkrav
Västra Götalandsregionen avskriver delvis regionsjukhusens underskott