– I sju år har vi väntat att han ska släppas, men inget har hänt. Jag är riktigt besviken. Det är smärtsamt för mig, säger Vida Mehrannia till Läkartidningen på måndagen innan hon reser till Belgien.

Hon berättar att familjen har levt med ett trauma i sju år som gett barnen mardrömmar. Vida Mehrannia säger att det känns som att hoppet är ute.

Vida Mehrannia, Ahmadreza Djalalis fru, vid en demonstration i Stockholm 2022. Arkivbild: Jesper Cederberg

Ahmadreza Djalali, läkare och forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet, greps under en föreläsningsresa i Iran 2016. 2017 dömdes han till döden för spioneri, en dom som fastställdes 2018 – samma år som han fick svenskt medborgarskap. Ahmadreza Djalali har vid tidigare tillfällen själv sagt att han dömts för att han i själva verket vägrat spionera för Irans räkning.

Domen har avfärdats av flera organisationer, däribland Amnesty International och World Medical Association, som menar att Ahmadreza Djalali har blivit en samvetsfånge. Förenta nationerna är påtalat att domen är egenmäktig, att Ahmadreza Djalalis situation är horribel med vad som bara kan kallas tortyr, och att han rasat i vikt efter att inte ha kunnat äta på grund av medicinska skäl. Hans medicinska tillstånd har tidvis varit kritiskt. I januari i fjol fick han exempelvis föras till sjukhus efter sammanväxningar i mage–tarm. Även 2018 fick han opereras akut på grund av bråck i buken.

För en månad sedan hade Ahmadreza Djalali kontakt med släktingar i Iran. Det är dock 2,5 år sedan Vida Mehrannia hade direkt kontakt med sin man.

Nu i veckan besöker Vida Mehrannia, som till vardags är kemist i Stockholm, Belgien. Ahmadreza Djalalis fall har fått uppmärksamhet där, då han varit gästprofessor vid Vrije Universiteit Brussel. Protester av olika slag har arrangerats tidigare, och nu har Amnesty i Belgien hjälpt till att göra ett program där Vida Mehrannia får träffa parlamentsledamöter, företrädare för belgiska utrikesdepartementet, medier och kanske även Belgiens utrikesminister.

Vad önskar du från resan?

– Jag önskar bara att hitta en lösning för att släppa min man, för han är fullständigt oskyldig.

I Sverige fick Vida Mehrannia träffa dåvarande utrikesminister Ann Linde (S) för knappt ett år sedan, sex år efter att Ahmadreza Djalali först greps. Hon har också efterfrågat ett möte med nuvarande utrikesminister Tobias Billström (M) men ännu inte fått ett ja.

– Jag har frågat flera gånger, men jag väntar på att han ska acceptera ett möte.

Vida Mehrannia har tidigare uttryckt kritik mot både Sveriges och EU:s agerande, som hon inte tycker är tillräckligt. Och hon tycker inte att Sveriges inriktning med tyst diplomati verkar verkningsfullt.

I Sverige har bland andra Karolinska institutet skickat brev och begärt möte med Irans ambassadör. Amnesty har vid flera tillfällen lämnat över underskrifter i protest mot fängslandet av Ahmadreza Djalali.

»Att det nu har gått sju år sedan Ahmadreza Djalali fängslades och att hotet om avrättning är ständigt närvarande är fruktansvärt. Amnesty fortsätter kräva att dödsdomen läggs ner och att han skall friges så att han kan återförenas med sin familj i Sverige«, skriver Maja Åberg, sakkunnig på Amnesty, till Läkartidningen.

Svenska Utrikesdepartementet skriver genom sin presstjänst i ett mejl till Läkartidningen:

»Sveriges ansträngningar för Ahmadreza Djalali fortsätter med oförminskad styrka. Ahmadreza Djalalis situation tas kontinuerligt upp med företrädare för Iran på hög nivå. Sverige har sedan länge krävt att dödsstraffet inte verkställs. Det är uppenbart att de omständigheter under vilka Ahmadreza Djalali hålls fängslad utgör ett allvarligt hot mot hans hälsa. De rapporter som nått oss om Ahmadreza Djalalis hälsoläge gör att det är nödvändigt att han friges av humanitära skäl. Detta har framförts till företrädare för Iran på hög nivå.«

Läs även:
Ahmadreza Djalali oskadd i brand 
Djalalis fru kritiserar EU för passivitet 
Ahmadreza Djalali opererad akut  
KI-rektorns budskap på Djalalis 50-årsdag: Släpp honom fri