Så kan Hässleholms nya ortopedicentrum komma att se ut. Bild: Krook & Tjäder

Skånes ortopedicentrum i Hässleholm är stort med skandinaviska mått mätt. Nu ska den genomgå en uppgradering i vad som kallas »Framtidens ortopedi« med en ny vårdbyggnad på 22 000 kvadratmeter, en ny servicebyggnad och mer teknisk infrastruktur.

Byggstart var planerad till förra hösten. Men anbudsgivarna låg långt över den tänkta budgeten, runt 2 miljarder kronor i stället för 1,5. Det gjorde att Region Skåne fick göra ett omtag, och nu har regionen tecknat avtal med byggjätten Skanska.

– Det känns jättebra. Det är en viktig satsning för oss på ett fantastiskt ledplastikcentrum i Hässleholm. Det är klart att det är skönt att vi kommit så här långt. Verksamheten längtar efter nya lokaler, säger Inger Tolsved Rosenkvist (L) i Beredningen för strategisk fastighetsutveckling.

Den här gången handlar det om en samverkansentreprenad. Det gör att det i dagsläget inte finns en bestämd budget för projektet, utan parterna arbetar tillsammans fram ett riktpris. Det är vanligt i komplexa projekt, menar Inger Tolsved Rosenkvist.

– Det är ett sätt att jobba med öppna böcker så att säga, så att man tillsammans har som mål att sänka kostnaden i projektet, säger hon och fortsätter:

– Det kan vara svårt för entreprenören att sätta ett pris, och då kan det bli höga riskpåslag. I stället tar man en samverkansentreprenad, och så gör vi (politiker) en bedömning av det entreprenörspåslag som entreprenörerna lämnat i upphandlingen. Därför kan man inte säga vad det kommer att bli för pris.

Politikerna vet inte säkert varför anbudsgivarna inte kunde hålla sig inom den tänkta budgeten i förra upphandlingsvändan, men misstänker att det var riskpåslag på grund av en tajt deadline.

Har man en prisbild klar innan man börjar bygga?

– Ja absolut. Nu fram till jul ungefär räknar vi med att jobba fram en prisbild, säger Inger Tolsved Rosenkvist.

Vad kan man säga om hela tidsplanen? Blir det ungefär ett år förskjutet mot vad man hoppats tidigare?

– Det kan jag inte riktigt svara på. Det kan hända att man jobbar i kapp vissa saker.

Enligt projektchef Anna Odelius beräknas ortopedicentrumet i nuläget vara klart under 2027.

Läs även:
Anbud en halv miljard för höga – ortopedicentrum i Skåne fördröjs