KD motiverar sitt beslut med att de fått igenom för lite av sin politik genom samarbetet.

Att KD:s distriktsstyrelse beslutat sig för att gå i opposition möjliggör ett maktskifte i regionen eftersom M, KD och SD – om de börjar samarbeta – skulle bli större än S, C och deras stödparti V.

Som SVT Nyheter Blekinge framhåller i sin rapportering kommer beskedet drygt en månad efter det att KD:s regionråd Erik Lindborg lämnat politiken, en man som påstås ha varit drivande bakom uppgörelsen med S och C.

Han efterträddes av Deborah Lind från Sölvesborg för två veckor sedan. På en presskonferens under torsdagen sa den nya lokala KD-ledaren att beslutet inte har med bytet av gruppledare att göra.

I nuläget förs inga samtal med M och SD, uppgav hon.

– Just nu sitter vi i opposition och i detta läge tror vi att det är lättare att få igenom kristdemokratisk politik i just opposition, säger Deborah Lind (KD) till Sveriges Radio P4 Blekinge.

Flera lokala medier i Blekinge rapporterar att orsaken till avhoppet är att KD har velat tillåta privata alternativ inom barn- och ungdomspsykiatrin men inte fått något gensvar från S och C i frågan.

Regionstyrelsens ordförande Christina Mattisson (S) uppger i en kommentar till Sveriges Radio P4 Blekinge att samarbetspartiets avhopp är överraskande, och säger sig inte känna igen bilden av att samarbetet spruckit på grund av denna fråga.

– Den har diskuterats så sent som i måndags i vår rådsgrupp, och därför är det lite förvånande, inte minst i det extremt tuffa läge som vi befinner oss i. Vi har ju en exceptionellt allvarlig situation i Region Blekinge, säger regionstyrelseordföranden.

Läs mer:
Blekinges vård dyr – regionen ska spara 150 miljoner kronor