Tidigast nästa år beräknar läkemedelstillverkaren Novo Nordisk kunna lansera Wegovy, ett preparat innehållandes den aktiva substansen semaglutid, för behandling vid övervikt och obesitas, vilket Läkartidningen tidigare har rapporterat.

Men redan inom en eller två veckor kommer Wegovy börja säljas i Sverige via företaget Medartuum, som har köpt upp förpackningar i Europa och packat om dem för svenska behov genom så kallad parallelldistribution, skriver Dagens Medicin. Det handlar dock om begränsade volymer och höga priser, eftersom läkemedlet inte subventioneras och apoteken bestämmer priset själva. Några apotek har redan listat läkemedlet i sina webbutiker till ett pris av runt 3 800 kronor för fyra veckors behandling.

Joanna Uddén Hemmingsson, överläkare vid obesitascentrum vid Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm, säger till tidningen att det är positivt att Wegovy kommer till marknaden – men att det är en mycket hög summa att betala ur egen ficka.

Henrik Allard-Brorsson, presstalesperson på Novo Nordisk, säger samtidigt att det är en speciell situation när företagets läkemedel dyker upp på en marknad som man inte själv hunnit lansera det på.

– Vi gör allt vi kan för att komma upp i tillverkningskapacitet av semaglutid men på grund av den globala bristen har vi än så länge bara haft möjlighet att sätta Wegovy på marknaden i ett fåtal länder, som Danmark, Norge och USA, säger han till Dagens Medicin.

Läs också:
De nya fetmaläkemedlen – revolutionen som alla väntat på  
Experter: Nya effektiva fetmaläkemedlen ingen »quick fix«