Anna-Clara Collén. Foto: Paul Björkman/Västra Götalandsregionen

Anna-Clara Collén är i dag verksamhetschef på Akutmedicin och geriatrik vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, ett verksamhetsområde som har drygt 400 medarbetare. Men från den 4 september blir hon chef över Visby lasarett.

Hon är specialist i internmedicin och har arbetat på Sahlgrenska i 20 år, disputerade 2013, och har arbetat i ett par chefsroller sedan 2015. Men hon har ett förflutet på Gotland.

– Jag är uppvuxen på Gotland och har gått nästan hela min skoltid på ön. Vi har en sommarstuga här och mina föräldrar och syskon är också mycket på Gotland. Under min skoltid var hästar mitt stora intresse. Det enda djur i familjen nu är vår blandrashund Uffe, berättar hon på Region Gotlands webbplats.

Anna-Clara Collén säger att en av den specialiserade sjukhusvårdens största utmaningar är att få resurserna att räcka till.

– Vi ska ge säker och bra vård utan att överutnyttja vårdens, samhällets och jordens resurser. Vården utvecklas hela tiden och vi behöver hitta sätt att arbeta framåt på hållbara sätt, säger hon.