När verksamhetschefen bedömde att det inte längre gick att garantera patientsäkerheten för akut sjuka nyfödda barn stängde förlossningen i Karlskoga sommaren 2019. Då hade man haft stora svårigheter att hitta personal med rätt specialistkompetens. Efter flera turer beslutades att öppna förlossningen på nytt först 2029. Under åren fram till dess skulle krut läggas på utbildning av neonatologer och vidareutbildning av barnmorskor och barnsjuksköterskor.

Oppositionsrådet Anna Nordqvist (M) har dock velat öppna verksamheten igen tidigare än 2029.

– Desto längre tid förlossningen hålls stängd desto svårare blir det att möjliggöra en återöppning. Därför har jag föreslagit att en återöppning ska ske under nuvarande mandatperiod, säger Anna Nordqvist till Karlskoga Tidning-Kuriren.

Nu har hon fått med sig de styrande partierna Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna på tåget och motionen ser ut att kunna klubbas igenom.

Enligt regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) kan det tidigare beslutet revideras då förutsättningarna har förändrats.

– Födslarna i hela landet minskar ganska drastiskt nu och det kan göra det lättare att hitta den specialistkompetens som efterfrågas, säger han till tidningen.

Verksamhetschefen på Karlskoga lasarett, Ulrica Hyvönen, vågar dock inte hoppas för mycket.

– Det ska bli spännande att se vad som händer, men jag tar det lite med ro, för det är en fråga som har cirkulerat i många år nu, säger hon till Sveriges Radio P4 Örebro.

Motionen kommer att tas upp under regionfullmäktiges sammanträde strax före midsommar.