Ett hundratal klimataktivister, varav tre legitimerade läkare, befinner sig sedan torsdagen i Göteborg för en flera dagar lång aktion mot oljeindustrin. I samband med en blockad av infarten till hamnen under fredagsmorgonen greps och förhördes flera aktivister innan de släpptes. En av de gripna är Klas Ytterbrink Nordenskiöld, till vardags ST-läkare i allmänmedicin i Stockholm och doktorand vid Karolinska institutet.

Klas Ytterbrink Nordenskiöld, läkare och klimataktivist. Foto: Privat

– Att polisen griper personer som fredligt uppmärksammar klimatförändringarnas hälsoeffekter gör mig bedrövad. Vi var flera som blev bortsläpade av polisen, men alla var lugna och vänliga och jag känner mig respektfullt bemött, säger han.

Vad hade ni tänkt att göra i Göteborg lite mer i detalj?

– Vi uppmärksammar olika aspekter av klimatförändringarnas effekter på hälsan och på omvärlden. I dag har vi spelat upp en scen och gestaltat lidande och döende till följd av klimatförändringar. Några har spelat döda och har täckts över med lakan vid infarten till hamnen, och vi läkare har »konstaterat dödsfall« och skrivit ut dödsorsaksintyg.

Kommer ni att fortsätta någon del av aktionen eller packar ni väskorna nu?

– Jag ska precis vara med i ett möte och diskutera fortsatt aktivitet.

Varför fokuserar ni på just hamnen i Göteborg?

– Det här är vår största leverantör av olja in till Sverige. Här passerar varje år tjugo miljoner ton olja som raffineras, vilket är mångdubbelt mer än vad som ryms om vi ska klara att nå upp till Parisavtalets mål.

Tidigare har du sagt att det bara är en tidsfråga innan du döms för brott. Är det nu det sker?

– Polisen varnade oss i förväg för att aktionen skulle kunna anses som sabotage, men vi har bara rapporterats för ohörsamhet mot ordningsmakten. Men vi kommer att kallas till rättegång.

Tror du att förtroendet för dig som läkare påverkas av det faktum att du är beredd att begå brott?

– Många hajar nog till när en läkare och forskare begår brott för att uppmärksamma klimatkrisens effekter på människors hälsa. Jag tror att en del kommer att bli irriterade och arga och vissa kan säkert förlora förtroendet för mig. Men jag tror också att det ger hopp till många, när de ser att läkarkåren och andra hälso- och sjukvårdsprofessioner agerar väldigt kraftfullt för att skydda människors hälsa.

På sin hemsida skriver polisen att en icke tillståndsgiven allmän sammankomst har ägt rum på Hisingen, och att in- och utfarten till hamnen har blockerats av runt 60 personer. När polisen befallde gruppen att flytta på sig gjorde en del så, medan andra valde att sitta kvar. »Dessa bars port av polis på plats. 14 personer har rapporterats för ohörsamhet mot ordningsmakten.« Händelsen avlöpte dock lugnt och utan våldsamma tendenser, enligt polisen. 

Läs också: De är läkare och klimataktivister: »Vi som kår måste tala högre om hotet«

Läs mer om klimat och hälsa på Läkartidningens samlingssida.