Tidigare har de rödgröna och borgerliga partierna i Skåne deklarerat att de är motståndare till en anmälningsplikt för sjukvårdspersonal.

»Jag vill inte se att man ställer krav på regionens sjukvårdspersonal att man ska ange dem som söker vård«, säger Pär Lundqvist, (L). Foto: Västra Götalandsregionen

Nu kräver även Västra Götalandsregionens ledande politiker att regeringen och SD undantar vårdanställda från en lag om anmälningsplikt för myndighets- och kommunanställda som i tjänsten möter personer som saknar rätt att vistas i Sverige.

Bakgrunden är att regeringen avser att utreda frågan om anmälningsplikt, inklusive eventuella undantag, i enlighet med en punkt i Tidöavtalet.

Det rödgröna minoritetsstyret i VGR får stöd av tre regionala borgerliga partier i sitt motstånd, rapporterar Sveriges Radios Ekot. De tre partierna är Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.

– Jag vill inte se att man ställer krav på regionens sjukvårdspersonal att man ska ange dem som söker vård, säger Liberalernas Pär Lundqvist som sitter i regionstyrelsen, till Ekot.

Även från Värmland hörs liknande tongångar. Majoriteten i Region Värmland, alltså Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet, är överens om att de vill att vårdpersonal ska undantas om anmälningsplikt införs. Det rapporterar Sveriges Radio P4 Värmland som har varit i kontakt med regionrådet Daniel Schützer (S).

Läs mer:
Skånskt borgerligt motstånd mot Tidö-punkt om att ange patienter