Under tisdagsmorgonen fattade Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, beslutet att utse Magnus Gisslén till statsepidemiolog. Han tillträder tjänsten den 11 september.

Magnus Gisslén, som är överläkare vid infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset och professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska akademin, är medicinskt ansvarig för hivvården i Göteborg sedan mer än 20 år, och har verkat som klinisk konsult på över 20 infektionskliniker i Sverige.

Magnus Gisslén. Foto: Sahlgrenska universitetssjukhuset

Under de senaste åren har han också arbetat som medicinskt ansvarig för covid-19 i Västra Götalandsregionen. Under coronapandemin var Magnus Gisslén en tongivande person och har bland annat intervjuats i Läkartidningens podd.

– Det känns väldigt spännande, roligt och hedersamt att få det här fina uppdraget, säger han nu till Läkartidningen och fortsätter:

– Jag har jobbat kliniskt med smittsamma sjukdomar och infektioner under hela mitt yrkesliv. Jag har också en vetenskaplig förankring. Den kombinationen tror jag kommer att vara bra för uppdraget.

Det var dock inte självklart att tacka ja. Magnus Gisslén säger att han inte hade en tanke på att bli statsepidemiolog förrän en rekryteringsfirma hörde av sig och uppmanade honom att söka jobbet.

– Jag trivs fantastiskt bra med mitt jobb. Det är väldigt känslosamt att säga adjö till patienter som jag följt i många år och fått en väldigt nära relation med. Det är nackdelen med det här.

Även om han slutar att jobba kliniskt kommer han att fortsätta forska, om än i ett annat tempo. Enligt Magnus Gisslén var det en förutsättning för att ta sig an uppdraget. En annan förutsättning var att han kan bo kvar i Göteborg.

– Jag trivs otroligt bra i Göteborg och har mitt sammanhang och familj här. Jag lämnar inte Göteborg. Men jag tror att det kommer att gå bra att pendla, säger Magnus Gisslén.

Anders Tegnell utsattes för mycket har och hot under pandemin. Det har dock inte påverkat beslutet att söka tjänsten, enligt Magnus Gisslén.

Sedan Anders Tegnell slutade som statsepidemiolog 2022 har Region Dalarnas tidigare smittskyddsläkare Anders Lindblom vikarierat på posten. Det kommer han fortsätta med tills Magnus Gisslén tillträder tjänsten i september.

Karin Tegmark Wisell kommenterar beslutet i ett uttalande på Folkhälsomyndighetens webbplats.

– Magnus Gisslén är med sin breda bakgrund och gedigna kompetens mycket väl lämpad att axla rollen som statsepidemiolog, säger hon.

Först med att berätta om det nya beslutet var Svenska Dagbladet.