Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, förbjöd nyligen en skönhetsklinik i Malmö att utföra estetiska kirurgiska ingrepp under narkos efter att en kvinna avlidit i samband med en magoperation i mars. Läkartidningen har tidigare rapporterat att kvinnan fick för höga doser av narkosläkemedel, men av klinikens lex Maria-anmälan framgår även att kliniken gjorde två försök, med en timmes mellanrum, att väcka kvinnan ur narkosen, rapporterar Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Patienter ska normalt sett vara någorlunda kontaktbara när de körs ut från operationssalen – därför är dessa uppgifter uppseendeväckande, enligt Maja Ewert, ordförande i Svensk förening för anestesi och intensivvård.

– Det är definitivt anmärkningsvärt att det inte går att väcka patienten två timmar efter operationen, säger hon till radiokanalen.

Kliniken skriver också i sin anmälan till Ivo att narkosläkaren försökte häva narkosen, men i själva verket saknar personen specialistkompetens inom anestesi.

– Att man ställer sig och genomför en narkos utan den kompetens som krävs, med full förståelse för jättepotenta läkemedel, det är för mig helt oacceptabelt, säger Maja Ewert.

Läkartidningen har sökt den utpekade kliniken.

Läs också:
Ivo-beslut: Skönhetsklinik får inte operera under narkos efter dödsfall