Olivia Landén jobbar som ST-läkare på Kungshälsans vårdcentral i Huskvarna och har nu vunnit pris för en krönika hon skrivit i Läkartidningen.

Grattis, hur känns det här?

– Jättekul, och jag vet att den patient jag har baserat krönikan på skulle ha varit stolt och nöjd och absolut tyckt att han förtjänat en del av champagnen!

Juryns motivering lyder: »Vad gör man när regelverk krockar med rätten och viljan att vara medmänniska? I en text som är personlig, utan att bli kladdig, riktar skribenten ljuset mot ett allvarligt dilemma inom omsorg och vård – hur nära får en relation vara? På ett välskrivet och berörande sätt presenteras en motbild till den stressade och distanserade läkaren.«

Vad säger du om motiveringen?

– Vad fint, vad rörd jag blir. Jag insåg när jag skrev den här texten att jag berörde ett område där vi tycker väldigt olika. När jag frågade om råd så tyckte de flesta att deras åsikt var självklar.

Vad har du fått för reaktioner på texten?

– Jag fick jag otroligt många mejl – en del hittade mig på Facebook också och hörde av sig. De har tackat för en fin krönika och känt sig sedda, jag har lyft ett perspektiv som inte alltid får komma fram, en motvikt att vi läkare alltid ska vara så distanserade. Jag har förstått hur många som funderar på de här frågorna och känner sig ensamma i de tankarna.

Skriver du fler krönikor framöver?

– Det får jag göra, men jag skriver bara när jag känner behov av det, så nästa gång jag stöter på ett dilemma kommer jag absolut att skriva. Men jag har ju fått mer skrivarlust nu.