Magnus Isacson, ordförande för Svensk förening för allmänmedicin. Foto: Joakim Andersson

– Det är en viktig lärdom. Om vi får till en fungerande primärvård i Sverige, vilket jag hoppas, ska vi vara varsamma om den och inte slakta den som man gjort i Norge, säger Magnus Isacson, ordförande i Svensk förening för allmänmedicin.

Både han och Distriktsläkarföreningens ordförande Marina Tuutma tycker Norge har gjort rätt som satsat på att varje invånare ska kunna ha en fast namngiven primärvårdsläkare. Men de ser också liknande problem i Norge som i Sverige: att uppdraget ökat utan att resurserna har hängt med.

Marina Tuutma tror dock inte att Sverige skulle få mer problem med långa arbetsveckor med mer listning på namngiven läkare.

– Nej. Jag brukar säga att man kan misshandla vilket bra system som helst. Och det har politikerna i Norge gjort. Om man hela tiden lägger på nya uppdrag utan att det kommer nya resurser, hamnar man där.

Hon påtalar att det dessutom inte går att kopiera ett system rakt av från det ena landet till det andra.

– Men det är viktigt att titta på de framgångsfaktorer som vi skulle kunna ta efter, säger hon och nämner listningen direkt på läkare, att primärvårdsläkarna får begränsa sina listor, och att göra det enkelt att driva en primärvårdsverksamhet.

– I Sverige börjar vårdcentralerna likna små sjukhus. Och att öppna en mottagning är en väldigt omfattande process. Många regioner sätter nästan upp hinder för läkare att öppna en egen mottagning. Du måste ha BVC, MVC, anställa massor med folk. Det gör att det inte är attraktivt, säger Marina Tuutma som gärna ser mer egenföretagande i Sverige.

Marina Tuutma. Foto: Anders Wiklund, TT.

Magnus Isacson säger att den svenska läkarkåren är lite kluven när det gäller viljan att driva eget, som majoriteten av fastläkarna i Norge gör. Men han ser flera fördelar.

– Är det något som är ens eget och man får bestämma själv, blir det ofta bättre och mer effektivt. Man har större motivation att få saker att fungera. Har man kontroll över sin arbetssituation orkar man mycket mer utan att bli utbränd.

Han tror att en anledning till att Sverige inte har ett fastläkarsystem, är att vi »i all välmening« fokuserat på vårdcentralen som funktion. Därigenom har inte samma fokus lagts på läkarna som personligt ansvariga för patienterna.

Men det finns också stora styrkor i att samla yrkesgrupperna för att gemensamt ta ansvar.

– Mycket av det teamarbete vi har i Sverige är bra, där ligger Norge efter. Läkarna där jobbar ibland ganska ensamma utan de andra, helt nödvändiga, professionerna, säger Magnus Isacson.

Och fortsätter:

– Man måste hitta den optimala personalmixen som är mest effektiv Där ska vi inte ta efter Norge. Vi kanske ska hamna någonstans mellan det vi har och det Norge har.

Läs också:
Norge uppdaterar till version 2.0 av det populära fastläkarsystemet
Svenska allmänläkaren jobbar i Norge: »Väldigt bra generellt«