Strejken inleddes klockan 7 på onsdagsmorgonen, lokal tid, och väntas vara till lördag morgon. Strejken har varit planerad sedan i maj när förhandlingarna mellan läkarnas fack British Medical Association, BMA, och den brittiska staten inte nådde en uppgörelse.

Frågan rör lönen för »junior doctors«, vilket ungefär motsvarar underläkare – i princip alla läkare som tagit sin examen och arbetar, men inte utbildat sig till färdig specialist eller har fått en annan icke utbildningstjänst.

Enligt underläkarnas representanter i BMA i England har deras löner »eroderat« under många år. De vill ha en 35-procentig löneökning för att återställa värdet av lönen till 2008 års nivå. Det var då som lönerna började komma efter, menar BMA.

Läkarna har strejkat ett par gånger tidigare i år. Förra gången, i april, ska 196 000 sjukhusbesök ha blivit uppskjutna när ungefär 27 000 läkare strejkade.

BMA planerar också tredagars strejker varje månad framöver.

– Våra medlemmar har gett oss en tydlig instruktion: de vill att vi eftersträvar ett fullständigt återupprättande av lönerna till 2008, och det vad vi tänker göra som representanter för våra läkare och vårt sjukvårdssystem, säger Robert Laurenson, i underläkarnas kommitté i BMA, till TV-kanalen Sky News.

Stephen Powis, högste chef för NHS, beskrev i april strejken som det största avbrottet i verksamhetens historia.

– Akut, brådskande och kritisk vård kommer att prioriteras, men en del patienter kommer dessvärre att få sina besök uppskjutna, sade han då.

I Skottland, som har visst självstyre, väntar också strejker. Där har läkare nyligen röstat om den skotska regeringens förslag på nya löner, och läkarna har gett tummen ned. Där planeras strejk i juli, uppger BMA på sin sajt.

Läs även:
Stor läkarstrejk i Storbritannien