Trots att flera poliser under förra årets Almedalsvecka reagerade på Theodor Engström, en svartklädd figur bärandes en ryggsäck med flera uppstickande föremål, stoppades han inte. Därmed kunde han attackera Ing-Marie Wieselgren, läkare och Sveriges Kommuners och regioners psykiatrisamordnare och knivhugga henne till döds på öppen gata. Polisen har i efterhand varit självkritisk och utlovar ökad vaksamhet när årets upplaga av Almedalsveckan på Gotland nu inleds.

– Poliserna har fått tydliga direktiv om att vara kontaktskapande, de ska approchera och reagera på avvikelser som polismän eller andra flaggar för. Det kommer sannolikt att göra att fler besökare känner sig kontrollerade, men det är en del i att undvika att något sådant händer igen, sa Fredrik Persson, polisens kommenderingschef i Almedalen, under en pressträff på tisdagen.

Men det är ingen enkel uppgift att identifiera personer som skulle kunna utgöra hot, enligt Säkerhetspolisens kommenderingschef Fredrik Bratt.

– Ensamagerande gärningsmän är något som väldigt påtagligt påverkade Almedalsveckan förra året och vi vet att det är en komplex uppgift att bedöma någons förmåga att sätta i kraft det hot som man har gett uttryck för, sa han.

Utvärderingen efter förra årets arrangemang har också lett till att polisen har sett över kamerabevakningen.

– Det handlar dels om mängden kameror, dels om placeringar och om hur vi strategiskt ska använda dem på ett bättre sätt för att öka tryggheten och säkerheten, sa Fredrik Persson.

Dessutom införs så kallade »Almedalsvärdar« som ska fungera som extra ögon och öron, hjälpa besökare och svara på frågor. Ett mobilt poliskontor kommer också att sättas upp vid Hamnplan i Visby. Region Stockholm kommer att bistå med katastrofmedicinsk beredskap.

Fredrik Bratt från Säpo underströk också att säkerhetsläget i Sverige har försämrats de senaste åren. Men trots oron i omvärlden och förra årets mord på Ing-Marie Wieselgren finns inga signaler om hot mot evenemanget i år, enligt Säpo.

– Vi ser inga konkreta hot riktade mot Almedalen per se, men det finns en mängd hotdrivande faktorer mot samhället i övrigt och de är även applicerbara under Almedalsveckan, sa Fredrik Bratt.

Fotnot. Theodor Engström har erkänt sig skyldig till terroristbrott genom mord och är dömd till rättspsykiatrisk vård.