Peter Arrhenius har varit Ineras vd sedan 2020. I ett pressmeddelande lovordar Ineras styrelseordförande Eva Fernvall hans insatser, samtidigt som hon motiverar förändringen med att styrelsen vill ha en vd som kan ta vid i den fas kommunernas och regionernas digitaliseringsbolag befinner sig i nu. Det behövs ett ännu tydligare fokus på tjänster och stöd till Sveriges kommuner och en ny agenda för regionernas samverkan, meddelar hon.

På en fråga från Dagens Samhälle om varför Peter Arrhenius får sluta på dagen svarar styrelseordföranden att det är viktigt att snabbt kunna börja arbeta med de nya mer strategiska frågorna.

– Vi har analyserat situationen och det gäller att så snabbt som möjligt komma i gång med det nya arbetet, därför behövde vi göra det på en gång. Det är inte så att han har gjort något fel. Det behövs en annan typ av kompetens nu, säger hon till tidningen.

Den tillförordnade vd:n Patrik Sundström har erfarenhet av att leda SKR:s arbete för att utveckla välfärdens digitalisering. Han är också ledamot i regeringens Digitaliseringsråd och ingår i beredningsgruppen för Vision e-hälsa.

»Samtidigt som jag är ödmjuk inför uppdraget, känner jag att jag fått en möjlighet att ta mig an världens roligaste jobb! Jag kommer att gå in i detta med full kraft och ser fram emot att tillsammans med ledningsgrupp, chefer och medarbetare fortsätta bidra till välfärdens digitala utveckling«, skriver Patrik Sundström på sin Linkedin-sida.

Arbetet med att rekrytera en ny ordinarie vd påbörjas omedelbart, skriver Inera.