Kirurgen, som varit offentligt anställd, dömdes i tingsrätten i april till tre år och nio månaders fängelse för grovt och ringa narkotikabrott, och för misshandel av sin flickvän. Nu har hovrätten sänkt läkarens straff till två år och nio månader.

Motiveringen är att 176 gram heroin, som hittades i kirurgens lägenhet, var för enskilt bruk och inte för narkotikahandel, rapporterar SVT Nyheter. Läkarens försvarare lyfte också fram att läkaren avskedats och sannolikt skulle mista sin yrkeslegitimation. Även flickvännen som dömts i tingsrätten fick straff sänkt, från 3,5 år till 3 år, på grund av att heroinet var för enskilt bruk.

Kirurgen anställdes av regionen i början av förra året. Enligt förundersökningen som lett till åtalet ska kirurgens narkotikamissbruk ha eskalerat under våren. Läkaren uppger att han och hans flickvän rökt heroin varje dag fram till polisens insats och att han jobbat jour tre nätter under den tiden.

Nu har det också framkommit information om att läkaren ska ha haft 300 patienters uppgifter hemma i sin lägenhet. En anhörig till kirurgen ska gjort upptäckten och anmält detta till regionen där läkaren varit anställd.

Regionen har i sin tur anmält händelsen till Integritetsskyddsmyndigheten, Imy. Information om det inträffade har skickats till de berörda patienterna. Enligt regionen rör det sig om personuppgifter och enstaka journalhandlingar. Det är oklart varför läkaren skulle ha haft uppgifterna i sin lägenhet. Regionen har även kontaktat en annan region där läkaren tidigare har varit verksam, för att den ska få ta del av material som hittats i lägenheten.