Sofia Rydgren Stale har klättrat till plats 6, från fjolårets 9:e-plats på listan, och därmed listans högst placerade läkare. Hon framträder där som en representant för en läkarkår kritisk till Sveriges Kommuner och regioner (SKR), en kår som gärna ser mer statlig styrning. I den frågan lyssnar regeringen på henne, lite för mycket om man får tro en icke namngiven makthavare.

Sofia Rydgren Stale anses också vara en pragmatiker som har lättare att nå andra fackförbund än hennes företrädare på posten. Kritik utanför Läkarförbundet handlar dock om att hon alltför ensidigt driver frågan om fast läkarkontakt, och internt har synen på privata sjukförsäkringar lett till vissa meningsskiljaktigheter.

Genom detta avancemang passerar hon Marie Morell (M), som är regionstyrelsens ordförande i Östergötland och vice ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation, och som ligger kvar på en sjundeplats. Den delegationens ordförande är Rachel de Basso (S) som kom ny in på listan på en trettondeplats. SKR:s enda person högre placerad än Sofia Rydgren Stale, är SKR:s ordförande Anders Henriksson (S), den förste regionpolitikern att leda organisationen, som hamnar på en fjärdeplats.

Dagens Medicins maktlista ska innefatta de hundra mäktigaste i sjukvården och bygger på bakgrundssamtal med ett antal makthavare. I år presenterades listan utspritt på tre dagar. Som Läkartidningen tidigare berättat finns flera läkare på listan, såsom Ameli Norling, specialistläkare i gynekologi och obstetrik, samt ny hälso- och sjukvårdschef på SKR.

Placeringarna 1–25 presenterades först på onsdagen. Men den absoluta toppen var kanske inte så överraskande, även om den nya regeringen har en lite annorlunda ansvarsfördelning bland ministrarna. Sjukvårdsfrågorna ligger ju nämligen inte i första hand på socialministerns bord, utan på den nya sjukvårdsministern.

Och det är hon, alltså Acko Ankarberg Johansson (KD), som kniper förstaplatsen med motiveringen »självklar topp«. Tvåa är Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell, och på tredje plats hittar man socialminister Jakob Forssmed (KD)

Läs även:
SKR-topp och allmänläkare på årlig lista över sjukvårdens mäktigaste

Andra läkare på listans övre del

9. Björn Eriksson, Läkemedelsverkets generaldirektör.

10. Björn Zoëga , Karolinska universitetssjukhusets sjukhusdirektör.

11. Ann-Marie Wennberg Larkö, Nationella vårdkompetensrådets ordförande.

16. Jean-Luc af Geijerstam, Myndigheten för vård- och omsorgsanalys generaldirektör.

19. Mats Bojestig, Region Jönköpings läns hälso- och sjukvårdsdirektör.

22. Thomas Lindén, chef för Socialstyrelsens avdelning för kunskapsstyrning i hälso- och sjukvården.

24. Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

25 Tobias Alfvén, Svenska läkaresällskapets ordförande.