Lycksele BB har varit stängt sedan årsskiftet på grund av svårigheten att bemanna verksamheten. När verksamheten stängde var det med en förhoppning om att kunna ta hjälp av en privat aktör för att starta upp verksamheten igen med det långsiktiga målet att sedan återgå till regional drift.

I tisdags beslöt hälso- och sjukvårdsnämnden i Västerbotten sig för att gå vidare med ett upphandlingsunderlag – trots protester från samtliga berörda fackförbund: Västerbottens läkareförening, Barnmorskeförbundet, Kommunal, Ledarna och Vision. De vill att upphandlingen ska gälla både förlossning och gynekologi, men i det beslutade underlaget är bara förlossningsverksamheten inkluderad.

Elias Karlsson, överläkare och huvudskyddsombud för läkarna i Södra Lappland. Foto: Privat

– Det är ett stort misstag. Man skulle ha backat och tänkt om, enligt Elias Karlsson, överläkare i Lycksele, ledamot i Västerbottens läkareförening och skyddsombud för läkarna i Södra Lappland.

Han fortsätter:

– Vi menar att det är fel att bryta ut enbart obstetriken. Då blir verksamheten som helhet lidande till en högre kostnad. Vi tycker att obstetriken och gynekologin bör vara en integrerad verksamhet, liksom den varit tidigare, för att på bästa sätt samnyttja resurserna, säger Elias Karlsson till Läkartidningen.

Han beskriver en ökande frustration bland kollegorna på lasarettet.

– Ju längre stängningen löper på utan att man ser något riktigt resultat, smyger en viss resignation sig på, säger han och fortsätter:

– Från fackligt håll ser vi inte att den upphandling som ligger på bordet är det som kommer lösa verksamheten långsiktigt. Vi befarar att man upphandlar en dyr lösning som kommer kosta så mycket att det blir ett argument för att stänga permanent.

Trots den fackliga kritiken har politikerna alltså valt att gå vidare med upphandlingen, som planeras gå ut i augusti. Nämndens ordförande Anna-Lena Danielsson (S) uppger i Sveriges Radio P4 Västerbotten att det skulle ta för lång tid att upphandla alla delarna.

– Det tar alldeles för lång tid att lägga ut akut gynekologi på upphandling, säger hon till lokalradion.

Hon tillägger att politikerna även ser ett värde i att ha kvar gynekologin och akut gynekologi i egen regi.

– Skulle vi släppa i väg allt kan det bli svårare att växla över till egen regi.

Läs även:
Förlossningen i Lycksele uppskattas kosta tre miljoner kronor i månaden
Lättnad och sorg efter beskedet om förlossningen
Så ska förlossningen i Lycksele räddas
ST-läkare protesterar mot stängd förlossning vid Lycksele lasarett

BAKGRUND

Den 23 januari 2023 skulle egentligen förlossningen vid Lycksele lasarett öppna igen efter en tillfällig stängning sedan 19 december på grund av de akuta bemanningsproblemen. Det saknas både gynekologer och barnmorskor. Födande kvinnor och kvinnor med gynekologiska besvär i Västerbottens inland hänvisas till sjukhusen Norrlands universitetssjukhus (Nus) i Umeå och Skellefteå lasarett.

Men i början av året meddelade Region Västerbotten att det saknas förutsättningar att öppna som planerat. Beslutet fattades efter att en extern utredning presenterat en rapport, där det konstaterades att det saknas förutsättningar att bedriva en patientsäker vård i Lycksele i dagsläget.

Förlossningen i Lycksele är Sveriges minsta sett till antal förlossningar, med färre än 300 förlossningar per år.