Misshandeln ska, enligt tingsrättens och hovrättens domar, ha föregåtts av en dispyt gällande att mannen tittat i sin sambos mobiltelefon och där funnit konversationer och filmer som fick honom att ilskna till. Han ska därefter ha dödshotat sin sambo, utdelat slag mot hennes huvud, ansikte och överkropp samt knuffat ner henne i ett badkar. Mannen dömdes senare till villkorlig dom och samhällstjänst. Nu väljer också HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, att återkalla läkarens legitimation. Även om brottet inte har någon koppling till yrkesutövningen och återkallandet inte sker primärt av patientsäkerhetshänsyn vill man värna om legitimationen som »garantibevis« för att läkare är lämpliga att utöva yrket, skriver ansvarsnämnden i sin bedömning.

Den dömde mannen menar att domen är felaktig och hävdar självförsvar i den uppkomna situationen. Han motsätter sig också beslutet och menar att han redan straffats, då han fått sparken. Men HSAN skriver att återkallelse av legitimation inte kan anses som en straffrättslig sanktion, och därmed kan det inte röra sig om dubbelbestraffning. Dessutom har hovrätten, i sin bedömning av straffvärdet, tagit i beaktande att mannen kunde antas bli av med jobbet.