Den 6 maj kom beskedet att Habib Chaab, svensk medborgare och tidigare medlem i separatistgruppen ASMLA, hade avrättats. ASMLA är terrorstämplad av den iranska regimen, och Habib Chaab hade dömts till döden för påstådda terrorbrott.

Avrättningen väckte starka reaktioner. Samma dag som beskedet kom fördömde exempelvis Sveriges och andra nordiska länders utrikesministrar avrättningen. Det gjorde också Europeiska rådet, den EU-institution som samlar medlemsländernas stats- och regeringschefer.

Andra svenska politiker som uttryckte sin bestörtning var exempelvis Morgan Johansson (S) och Märta Stenevi (MP). I ett inlägg på Twitter skrev Märta Stenevi »Regeringen måste nu agera för att skydda svenskar som fängslats i Iran. Särskilt oroad är jag över Ahmadreza Djalali, forskare på KI.«

Och även människorättsorganisationen Amnesty ser avrättningen av Habib Chaab som oroande.

– Det här är väldigt oroande för alla utländska medborgare i Iran som är dömda till döden, säger Maja Åberg, sakkunnig på människorättsorganisationen Amnesty, till Sveriges Radio.

Ahmadreza Djalali, läkare och forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet, greps under en föreläsningsresa i Iran 2016. 2017 dömdes han till döden för spioneri, en dom som fastställdes 2018 – samma år som han fick svenskt medborgarskap. Ahmadreza Djalali har vid tidigare tillfällen själv sagt att han dömts för att han i själva verket vägrat spionera för Irans räkning. Domen har avfärdats av flera organisationer, däribland Amnesty International och World Medical Association, som menar att Ahmadreza Djalali har blivit en samvetsfånge.

Amnesty tycker också att utrikesminister Tobias Billström (M) borde träffa Ahmadreza Djalalis fru Vida Mehrannia. Som Läkartidningen tidigare berättat har Vida Mehrannia begärt ett möte med utrikesministern, men ännu inte fått något.

Tobias Billström har avböjt intervju med Sveriges Radio, men hans pressekreterare säger att ett framtida möte med Vida Mehrannia inte är uteslutet.

Läs även:
Sju år sedan fängslandet – Djalalis fru i Belgien för att träffa politiker
Ahmadreza Djalali oskadd i brand 
Djalalis fru kritiserar EU för passivitet 
Ahmadreza Djalali opererad akut  
KI-rektorns budskap på Djalalis 50-årsdag: Släpp honom fri