Regionerna och kommunerna ska lägga en budget i balans. Men det är inte helt hugget i sten, enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M). Finns det särskilda skäl, går det att göra avsteg från det kravet. Nu – när inflationen påverkar ekonomin – uppmanar hon dem att gå back i stället för att säga upp anställda.

– Att tillfälligt säga upp personal för att klara de här två åren vore olyckligt, då kan man åberopa särskilda skäl och ha en budget, under ett år till exempel, som inte är i balans, säger Elisabeth Svantesson på en pressträff i Almedalen, enligt Altinget.

Men regeringen sträcker också ut en hjälpande hand och lovar mer pengar i höstbudgeten.

– Vi ser att väldigt många kommuner just nu har det tufft och kanske regioner framför allt. Det kommer att vara en viktig prioritering för oss i överläggningarna efter sommaren, säger Elisabeth Svantesson enligt Altinget.

Sveriges Kommuner och regioner, SKR, har tidigare sagt att sektorn vill ha 24 miljarder inför budgeten 2024. Men regeringen vill inte ge någon siffra än.

– Vi kommer att återkomma i augusti med hur stort reformutrymmet är, säger finansminister Elisabeth Svantesson.

Även Socialdemokraterna vill skjuta till mer resurser till Sveriges kommuner och regioner på grund av inflationen. Partiets förslag innebär att statsbidragen räknas upp med inflationen, vilket skulle ge cirka elva miljarder från nästa år, men partiet säger samtidigt att det ska ses som ett golv snarare än ett tak och att det kan bli aktuellt med mer pengar.

– Vi föreslår ett systemskifte i hur vi ser på resurserna i vår gemensamma välfärd. Det skulle ge en bättre förutsägbarhet för kommuner och regioner, sa partiledaren Magdalena Andersson under en pressträff i Almedalen enligt nyhetsbyrån TT.