– Vi har i dag, i Skas styrelse, inte fattat något beslut om några verksamhetsförändringar, berättade Anna-Karin Skatt (S), ordförande i sjukhusstyrelsen, på presskonferensen efter klockan halv fem på fredagseftermiddagen. 

Och fortsatte:

– Det är så att Skaraborgs styrelse har beslutat att skicka ärendet vidare i systemet. Vi äger inte de här frågorna själva. De är alldeles för stora för oss i styrelsen. 

Så det Skas styrelse nu gör är att skicka frågan till den operativa hälso- och sjukvårdsnämnden i Västra Götalandsregionen. 

Därmed blev det lite av ett antiklimax, eller kanske en lättnad, efter att många förväntat sig ett potentiellt avgörande beslut för framtiden för sjukhuset som finns på fyra orter.  

På bordet låg exempelvis förslag om att samtliga mottagningar i Mariestad skulle kunna försvinna, och Sjukhuset i Lidköping skulle kunna behöva bli av med akuten och Iva. 

Skas har dragits med ekonomiska problem i flera år. Det senaste året har kanske varit extra turbulent. Trots delvisa avskrivningar av fjolårets skulder, har en omfattande sparplan varit nödvändig. 

I november stod klart att sjukhuset skulle spara 350 miljoner kronor. Bland förslagen på besparingar fanns att akuten och Iva i Lidköping skulle försvinna, vilket dock bestreds av vissa politiker och splittrade den dåvarande sjukhusledningen. I februari sa dock den då nya sjukhusstyrelsen att akuten skulle bli kvar, och att sjukhuset kanske rentav skulle kunna få fler uppdrag. Men nu lämnas alltså frågan till regionens operativa hälso- och sjukvårdsnämnd.

Läs även: 
Trots sparkraven – sjukhuset i Lidköping får behålla akuten
Sjukhusstyrelse oenig – Tufft uppdrag för Skas sjukhusdirektör
Stor besparing på Skas – iva och akutmottagning bort enligt förslag