Varje år publicerar Dagens Medicin en lista över sjukvårdens hundra mäktigaste svenskar. Förra året toppades den av dåvarande socialminister Lena Hallengren (S), följd av Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell och dåvarande statssekreteraren Maja Fjaestad (S). I nedräkningen mot de allra tyngsta namnen har tidningen på tisdagen kommit till mellanskiktet, med placeringarna 26-50.

Ameli Norling, hälso- och sjukvårdschef på SKR. Foto: SKR

Den läkare som hamnar högst i detta skikt är Ameli Norling, specialistläkare i gynekologi och obstetrik, och sedan i maj ny hälso- och sjukvårdschef på SKR, Sveriges Kommuner och regioner. Hon går in på plats 29 och beskrivs som »tydlig, otålig och ivrig« av en intervjuad makthavare. På platsen efter henne kommer Magnus Isacson, ordförande för Sfam, Svensk förening för allmänmedicin, som klättrar fyra placeringar sedan förra året. Han upplevs som en duktig debattör, enligt tidningen, och samarbetar nära med Distriktsläkarföreningens ordförande Marina Tuutma som hamnar på plats 37.

Längre ner på listan, återfinns Annika Östman Wernerson, Karolinska institutets rektor, på plats 44. Ytterligare några placeringar längre ner, på plats 49, återfinns Jonas Oldgren, kardiolog och huvudsekreterare för klinisk forskning hos Vetenskapsrådet. Sist men inte minst går barnläkaren och Centerpartiets sjukvårdspolitiska talesperson Anders W Jonsson in på plats 50.

På onsdag presenteras listan över personerna på plats 1-10. Dagens Medicins maktlista bygger på bakgrundssamtal med ett antal makthavare inom vården och bedömningen ska spegla såväl formell som informell makt.

Läs Läkartidningens intervju med Ameli Norling: Hon ska axla ansvaret i SKR:s samtal med regeringen

Läs Läkartidningens intervju med Annika Östman Wernerson: »Nu är det dags att blicka mer inåt«